I’m still alive

Se pare ca a trecut ceva vreme de cand nu am mai scris pe blog…cam jumatate de an. Poate va intrebati daca m-a doborat virusul sau caderile de pe bursa. Ei bine, deocamdata sunt inca in viata. Si eu, dar si investitiile mele….eh, nu toate. Sa le luam pe rand.

Primele investitii facute (P2P) – A trecut un an si jumatate de cand am inceput sa investesc pe platformele de imprumuturi peer to peer (om la om) si in unele cazuri peer to business. Cred ca in aceasta perioada am putut trage niste concluzii pentru mine si acum as vrea sa le impartasesc si cu voi.

A fost frumos la inceput. Aceste investitii m-au facut sa aprofundez o notiune noua pentru mine acum doi ani – investitiile. Cu timpul, cam dupa 7-8 luni, am vazut cum sta treaba si am decis ca nu mai e asa distractiv ca la inceput, asa ca am inceput sa scot banii din aceste platforme – asta se intampla prin iulie 2019. Initial am zis ca voi ramane investit in vreo doua platforme – cele care mi se par mai serioase – dar acum sunt sigur ca nu ma mai atrage nimic spre p2p. A mai fost si povestea cu Envestio – pentru cei care nu stiti, Envestio a disparut cu banii oamenilor – iar in urma acestei povesti, desi apucasem sa scot ceva bani, am ramas cu o pierdere de 220 euro. Asta e, mergem mai departe. Decizia de a renunta la p2p oricum era luata inainte de acest moment.

Din cele 5 platoforme in care investisem, am mai ramas cu bani in Crowdestor si Grupeer, din Mintos si Fast Invest reusind sa scot tot. Situatia la acest moment este urmatoarea:

Crowdestor – inca mai am putin peste 700 euro – platile au fost blocate din cauza pandemiei, dar se pare ca intr-o saptamana vor reincepe.

Grupeer – aici mai am 260 euro – au blocat si ei platile, site-ul este inca activ, ei reactioneaza din cand in cand pe email, dar parca si-aici imi miroase a scam. Vom vedea.

Dupa cum spuneam mai devreme, p2p a fost inceputul pentru mine. Nu imi pare deloc rau ca am ales acest tip de investitii. Am invatat multe si m-a pregatit pentru alte investitii: Bursa.

Iata-ne la 3 luni dupa ce bursa a avut o tentativa de scufundare. Ultima postare despre bursa a fost prin ianuarie, daca imi aduc bine aminte. De atunci si pana in prezent portofoliul meu de actiuni s-a schimbat cat de cat.

Cand au fost scaderile mari am reusit sa mai cumpar si astfel sa cobor media preturilor de achizitie la mai multe companii. Iata mai jos un screenshot cu situatia in acest moment. Tin sa mentionez ca in martie consider ca am trecut testul cu brio. La ce ma refer? La faptul ca nu m-am speriat cand am avut o companie ale carei actiuni au scazut chiar si cu 70%. Chiar si cu aceasta cadere, nu am vandut. Intre timp $SPG (Simon Property Group) ca despre aceasta companie este vorba, si-a mai revenit, dar tot sunt pe -50%. Nu-i nimic, nu ne grabim nicaieri. De banii investiti nu am nevoie acum si sper nici sa nu am vreodata nevoie ca sa fiu nevoit sa vand in pierdere. Probleme au fost si inca mai sunt si la Royal Dutch Shell, dar la fel zic, nu e graba. CCL – Carnival Cruises am inceput sa cumpar exact inainte de cadere, apoi cand a scazut maxim am mai cumparat pentru a diminua pretul mediu de achizitie. Acum as vinde-o, dar as pierde bani, asa ca stau linistit.

Unele companii chiar au incetat sa mai plateasca dividende, iar altele doar le-au micsorat. Dar haideti sa vedem cum arata portofoliul. In ordine de la cea mai mare pozitie pana la cea mai mica.

Intre timp, am mai avut si alte companii, dar le-am vandut. Pe profit, bineinteles. Am mai avut Cedar Fair, McDonalds luat la 130$ si vandut la 153$. Am sperat ca va scadea iar in nebunia din martie, dar nu a mai scazut. Acum am fost nevoit sa cumpar mult mai sus. De data asta nu voi mai vinde. Am observat ca am si o problema (la cap) ca nu imi place sa am mai putin de 5 actiuni intr-o companie. De-asta am si vandut McDonalds, ca aveam doar doua actiuni. Deh, am impartit si eu banii cum am putut in martie cand totul a cazut.

Tot in martie am luat si decizia sa nu mai cumpar actiuni la companii pe care nu le consider de top. De exemplu, Cedar Fair (FUN) o consider de calitate medie, nu voi mai cumpara. Probabil ca voi vinde si Simon Property Group, ca a fost conpania cu cea mai mare scadere din portofoliu si m-a suparat 🙂 Dat cine stie, poate cand va reveni la valoarea si voi fi pe plus nu voi mai vrea sa o vand.
Cel mai mult ma bucur ca am prins Starbucks la un pret decent, asa ca am cumparat. As mai di cumparat daca mai aveam bani, dar asta e, data viitoare poate 🙂
ultimele companii cumparate au fost McDonalds si Pepsi, saptamana aceasta. De data asta am zis sa cumpar minim 5 actiuni ca sa nu ma trezesc ca le vand iar…
Acum sa vedem si cum stau cu dividendele. Dupa cum se vede, in urmatoarele 12 luni voi incasa aproape 100$ pe luna din dividende. Sunt bine primiti si reinvestiti, ca pana acum.

Cam acesta este update-ul dupa jumatate de an si o prabusire a burselor. Probabil voi reveni cu un update cand voi fi iar pe plus. Deocamdata sunt inca la minus 9%. E bine. Cand ma gandesc ca in martie eram la minus 32%. Eheee, bine ca nu am vandut nimic pe pierdere, ca imi dadeam cu firma in cap.

Gata, va las, ca si-asa v-am plictisit destul. S-auzim de bine!

euinvestesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: