Jurnal de investitii – mai 2019

Ne apropiem de jumatatea lunii mai si e timpul sa scriu in jurnal investitiile facute in aceasta luna.

O voi lua pe rand in ordinea in care am inceput sa investesc la inceputul anului.

 1. P2P
 2. C.A.R.
 3. ETF
 4. ACTIUNI INDIVIDUALE
 • P2P – Pentru aceasta luna in platofrmele de crowdlending am decis sa nu investesc nimic. Am atuncat o privire la alocarea investitiilor mele si am vazut ca sunt un pic prea expus pe aceasta parte, de investitii P2P. Initial imi propusesem sa investesc 5000€ anual si deja dupa 4 luni am ajuns pe la 3300€, asa ca am decis ca in luna mai sa pun pe pauza aceste investitii.
 • C.A.R. – Aici am hotarat ca dupa depunerea intiala de 1000 RON facuta luna trecuta sa transfer lunar cate 350 RON. Asta s-a si intamplat. Am setat ca banii sa plece automat din contul meu luna de luna.
 • ETF – Luna aceasta am cumparat un al doilea ETF. Este vorba despre iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (AGGH) – varianta in EUR, cu acumulare. Am transferat la broker (XTB) suma de 500€ si am cumparat 98 de actiuni. La XTB se pot deschide conturi in mai multe valute (pe acelasi user). Eu avand prima investitie intr-un ETF in dolari a trebuit sa deschid si contul de EUR. Totul a fost facut online din platforma de tranzactionare. Transferul la XTB il fac din banca direct deoarece si eu si XTB folosim aceeasi banca si nu se percep comisioane la transfer. Se pot face si transferuri cu Revolut, dar pana acum eu nu am folosit aceasta varianta. La banca am conturi in EUR si USD si mi s-a parut mai simpla varianta transferului bancar. Mai adaug o informatie – XTB nu accepta la deschiderea contului de tranzactionare ca in formularul de insccriere sa se foloseasca cont Revolut. As fi vrut sa folosesc contul Revolut ca sa nu mai deschid conturi la banca (ING) in alte valute pentru ca la contul EUR exista un comision de 2€ /luna iar la USD un comision de 0,5$ pe luna. Pe de alta parte in opinia mea sunt ok comisioanele deoarece mi se pare ca e mult mai ok sa tin banii in conturile de la ING decat in Revolut.
 • ACTIUNI INDIVIDUALE – Acestea sunt cele mai noi investitii facute de mine. Am facut si un mic experiment despre care puteti citi aici si aici. Dupa ce am inceput experimentul m-am mai informat si mai multi mi-au confirmat ca impozitarea dividendelor din SUA se face la sursa si este de 10%. Asta m-a facut sa investesc mai departe chiar daca experimentul nu a fost finalizat. Luna aceasta am transferat catre brokerul american DriveWealth suma de 560$ (echivalentul a 500€). Banii au ajuns in contul meu dupa 48h. Transferul bancar a fost facut fara vreun comision prin Revolut. DriveWealth da posibilitatea sa cumperi actiuni prin ei si sa platesti ori un comision de 2.99$ pe tranzactie, ori un abonament lunar de 4.99$ si apoi sa mai platesti un comision de doar 0,01$ pentru fiecare actiune. Am ales varianta abonamentului pentru ca vreau sa umpar in fiecare luna actiuni la mai mule companii si asa ies cel mai ieftin. Pe site eu nu am gasit cum sa aleg intre cele doua planuri de comisioane, dar am gasit cand am instalat aplicatia pentru iPhone. Aplicatia nu se numeste DriveWealth ci Beanstox. Folosind acest abonament oferit de Beanstox ai posibilitatea sa cumperi si fractiuni de actiune. Din cei 560$ am cuparat dupa cum urmeaza:
 • 2 actiuni la AT&T (T) – pentru ca a mai scazut pretul lor de cand am cumparat-o pe prima. In total am 3 actiuni AT&T.
 • 2 actiuni 3M (MMM)
 • 5 actiuni People Corporation (PPL)

Acestea sunt investitiile din luna mai. Revin cu rezultatele lunii peste doua saptamani.

Avertisment: Articolele de pe acest blog nu contin recomandari de investitii. Tot ce vei citi aici este valabil doar pentru mine. Tu esti liber sa investesti banii tai dupa preferintele tale. Pe acest blog gasesti doar jurnalul meu de investitii si gandurile mele.

euinvestesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: