Experiment

Salut! Astazi voi scrie despre un experiment pe care vreau sa il fac. De ceva vreme caut solutii pentru a incepe un nou portofoliu de investitii. Pe langa investitiile pe care le fac in acest moment (P2P, CAR, ETF) as vrea sa incep sa investesc si in actiuni care ofera dividende.

Da, stiu, sunt mult mai multe batai de cap cand stai sa alegi actiunile decat atunci cand investesti intr-un index, dar in ultima vreme am citit foarte multe carti si am invatat, zic eu, foarte multe despre acest subiect – Dividend Growth Investing – asa ca am decis ca o parte din portofoliu sa il ocupe actiunile care ofera dividende si care cresc acest dividend de la un an la altul. Exista companii care ofera dividende de 50 de ani incoace si care cresc valuarea dividendelor anual.

Probabil ca te intrebi si tu “oare nu primesti dividende si de la companiile care alcatuiesc indexul in care investesti (MSCI World)?” Asa e, dar din cele peste 1600 de companii din MSCI World nu toate ofera dividende. Asa ca acesta este unul din motivele pentru care vreau sa imi creez un portofoliu de actiuni care ofera dividende.

Voi alege companiile care cred eu ca sunt subevaluate sau evaluate corect in momentul cumpararii, voi alege doar companii care au acordat si crescut dividendele in ultimii 20-25 de ani si care au un viitor.

Care ar fi avantajele? Alegand companii solide si cumparand cand au un pret corect, voi ajunge sa castig pe doua parti. Castig si cand aceste actiuni se apreciaza, dar in acelasi timp primesc si dividende la un interval de timp (lunar, trimestrial, semestrial, anual).

Si care e experimentul?

Dupa ce am hotarat ce vreau sa fac, am inceput sa caut solutii pentru a pune in practica ideile mele. Asa ca am cautat la brokerul meu companiile care ma interesau. Le-am gasit, asa ca am fost fericit. Acum stiam de unde le pot cumpara.

M-am interesat si cum se impoziteaza aceste castiguri de la companiile americane (pentru ca in special vreau sa investesc in companii americane). Am cautat pe internet si am gasit cateva rezultate, dar raspunsurile difereau. Unii spuneau ca se impoziteaza la sursa cu 30%, altii spuneau ca se impoziteaza la sursa doar cu 10%. Mi se parea si mie normal 10% pentru ca stiam ca Romania are un tratat cu SUA prin care se stabileste ca investitorii romani platesc doar 10%. Pentru siguranta mea am sunat la brokerul cu care lucrez si am primit raspunsul ca se impoziteaza cu 30% la sursa, iar in Romania trebuie doar sa le declar, fara a mai plati vreun impozit deoarece deja mi se opreste la sursa mai mult decat 5%, impozitul din Romania pe dividende.

Nu am fost multumit de acest raspuns, asa ca am continuat cautarile. Am reusit sa discut cu cateva persoane care investesc pe piata americana si mi-au spus ca se taxeaza doar cu 10%.

Ce e de facut? Mi-am amintit ca acum vreun an mi-am facut un cont la un broker american (DriveWealth), asa ca am intrat la ei pe site si am inceput sa caut raspunsuri. Am gasit raspunsul pe care il asteptam, dar pentru siguranta mea am zis sa fac un experiment. Asa ca voi transfera o suma si voi cumpara o actiune, iar cand voi primi dividendul voi vedea exact cum sta treaba. Nu e nicio graba, doar se spune ca vine criza 🙂

Experimentul l-am inceput pe 24 aprilie cand am transferat 55 dolari in contul meu de la DriveWealth. Cum am procedat?

  1. Am facut top-up in lei de pe cardul ING pe cardul Revolut.
  2. Am schimbat leii in 55 dolari in contul de dolari Revolut.
  3. Am facut trasferul din contul Revolut USD in contul brokerului de la banca americana.

Urmeaza ca banii sa ajunga la broker. Sunt curios daca pentru acest transfer se mai opresc comisioane pe drum pana in contul meu de la broker. Revolut nu a oprit niciun comision pentru aceasta suma, dar fiind un transfer SWIFT (cred eu) e posibil ca bancile prin care trec banii sa mai opreasca cate ceva.

Suntem in 26 aprilie azi, banii inca nu au ajuns in contul meu de la broker. Cred ca vor ajunge pe 29 aprilie pentru ca este weekendul la mijloc.

E posibil sa fi trasferat cam putin deoarece am inteles ca din prima depunere brokerul va opri 5 dolari pentru procesarea formularului W8-BEN. Acest formular atesta ca sunt rezident in Romania, ca imi platesc taxele aici, asa ca voi fi impozitat doar 10% la sursa in SUA.

Pentru experiment am zis ca voi cumpara o singura actiune din cele pe care le am in watchlist (20 de companii) si anume Coca-Cola (simbol KO). In acest moment o actiune Coca-Cola este in jurul a 48$. Din cei 55$ imi vor fi opriti 5$ pentru procesarea formularului W8-BEN si apoi inca 2.99$ comisionul brokerului. Asta inseamna ca mai am nevoie de aproximativ 1$. Ori astept sa scada pretul actiunii (care oricum e putin cam mare in acest moment) la 47$, ori mai fac un top-up (da, se poate, dar cu comision maricel) si asa voi avea banii necesari. Daca voi face top-up voi vedea si ce comision voi plati iar astfel experimentul aduce si mai multe informatii.

Cam atat. Voi reveni cu detalii in postarile viitoare.


Avertisment: Articolele de pe acest blog nu contin recomandari de investitii. Tot ce vei citi aici este valabil doar pentru mine. Tu esti liber sa investesti banii tai dupa preferintele tale. Pe acest blog gasesti doar jurnalul meu de investitii si gandurile mele.

euinvestesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: