Am cumparat primul ETF


Salut! Zilele trecute am continuat diversificarea investiilor mele cumparand 8 actiuni dintr-un ETF. Daca nu stii ce este un ETF, iata aici o definitie data de cei de la XTB (brokerul prin care am cumparat aceste actiuni).

Cum am procedat?

Destul de simplu, pot spune acum cand privesc in urma.

Mai intai am deschis un cont demo timp de o luna. Am vazut despre ce e vorba, m-am familiarizat cu platforma, am facut cateva tranzactii. Cand a expirat luna am fost contactat de broker si am fost intrebat daca nu doresc sa trec de la contul demo la unul real. In acel moment nefiind inca indecis cu privire la investitiile pe care vreau sa le fac, am cerut inca 3 luni de cont demo. Cei de la XTB au fost de acord. In toata aceasta perioada au fost deschisi si am comunicat foarte bine prin email si telefon. Mi-au raspuns la orice intrebare aveam, am creat o legatura. Acest lucru mi-a dat incredere, deja totul devenea din ce in ce mai real.

Saptamana trecuta am decis sa deschid cont real. Totul a descurs foarte rapid. In cateva minute am creat cont online, apoi am trimis cateva documente. Imediat ce am trimis actele (foto CI + pdf cu numarul de cont) si contul mi-a fost confirmat (maxim 30 min) am transferat 500$ in contul meu de tranzactionare. Eu am ales sa transfer dolari pentru ca asa am setat contul initial. Ulterior mai pot adauga la cont inca doua valute, astfel ajungand la numarul maxim de trei valute, dar deocamdata raman doar cu contul in dolari americani.

Depunerile se pot face in orice valuta, prin transfer bancar sau cu cardul. La platile cu cardul se percepe un comision dar banii ajung aproape instant in cont. Eu nu ma grabeam, asa ca am facut transfer bancar iar banii au ajuns dupa cateva ore. Am transferat in monenda contului pentru a evita si conversia valutara care probabil ar fi diminuat putin suma trasferata.

A doua zi am cumparat primul ETF. Mai exact, din cei 500$, am cumparat 8 actiuni din iShares Core MSCI World UCITS ETF. Comisionul platit a fost de 5.67$. Daca as fi cumparat in euro, comisionul pentru tranzactia mea ar fi fost de 4.99€. Pana la 4125€ pe tranzactie comisionul ar fi de 4.99€, urmand ca dupa aceasta suma comisionul sa fie de 0,12% pe tranzactie.

“IShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) investește în acțiuni de pe pietele dezvolatate (deci nu si din Romania). Dividendele din fond sunt reinvestite (acumulate). MSCI World permite o investiție largă, cu taxe reduse.

Raportul total de cheltuieli este de 0,20% p.a. Fondul replică performanța indicelui prin achiziționarea unei selecții a celor mai relevante elemente constitutive ale indicelui. IShares Core UCITS UCITS World ETF USD (Acc) este un ETF foarte mare, cu active de 15.182 mil. Euro sub administrare. ETF-ul are mai mult de 5 ani și are domiciliul în Irlanda.” sursa: justetf.com

In primele 3 luni voi investi cate 500 dolari urmand ca apoi sa investesc sume mai mari la un interval mai mare de timp. Voi face acest lucru pentru a reduce din comisioane. Probabil voi investi la 3 luni sume cuprinse intre 1000 si 2000 de dolari. Voi investi regulat si pentru multi ani de acum inainte pentru ca nu urmaresc sa cumpar doar cand piata va fi jos (deoarece mersul pietei nu il voi putea ghici niciodata) ci si acum, cand piata e sus. Ce pot face este ca atunci cand piata scade mai mult de 5-10% este sa investesc mai mult astfel tragand pretul mediu al actiunilor cumparate cat mai jos, iar cand piata isi revine si e din nou pe crestere sa am randamente cat mai bune.

Cam acestea sunt vestile noi.

Acum te las si pe tine sa te documentezi si sa alegi cum investesti banii tai.

Avertisment: Articolele de pe acest blog nu contin recomandari de investitii. Tot ce vei citi aici este valabil doar pentru mine. Tu esti liber sa investesti banii tai dupa preferintele tale. Pe acest blog gasesti doar jurnalul meu de investitii si gandurile mele.

euinvestesc

2 thoughts on “Am cumparat primul ETF

  1. Salut. As fi interesat despre detalii privind costurile transferului in USD dinspre contul tau spre contul XTB. Unde ai contul bancar in USB si cat a fost comisionul de transfer pt. 500usd?

    1. Salut! La ING am avut cont USD si din cate imi aduc aminte nu a fost niciun comision deoarece si XTB avea conturile tot la ING. Acum folosesc Revolut cand fac diferite transferuri (in eur sau usd).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: