Cum investim in 2019?


Anul 2019 a inceput de cateva saptamani iar eu am o singura intrebare legata de banii mei putini: unde ii investesc? Ce fac cu economiile mele, le investesc in actiuni, in obligatiuni, in aur sau in imobiliare, etc.? Dupa caderea bursei de la sfarsitul lunii decembrie se pare ca toti ne-am schimbat macar putin ideile despre cum sa investim in 2019.

Asa cum aminteam intr-una din postarile anterioare, am inceput si noi sa economisim si mai ales am inceput sa ne gandim ce facem cu economiile noastre? 

Se recomanda ca atunci cand vrei sa incepi investitiile sa iti faci mai intai un fond de urgenta. Asa ca am anazilat si am decis impreuna cu sotia sa avem un fond de urgenta minim, noi am zis de 1000€. Doar atat pentru ca nu investim sume atat de mari, iar de sumele pe care le investim ne putem lipsi. Investim pe termen lung, asa ca nu avem de gand sa scoatem banii investiti prea curand. Joburile sunt stabile si totul merge bine. Iar un alt motiv este acela ca in caz de vreo urgenta majora avem niste sume de bani de care ne putem folosi incasand dividente de la firma noastra. Despre asta vom vorbi mai mult altadata. 

Bun, in caz de urgente cumva ne-am asigurat, asa ca am inceput sa cautam solutii de investitii care sa fie confortabile pentru noi. 

Cum in Romania merg destul de bine, zic eu, afacerile imobiliare, am luat in calcul si varianta cumpararii unei garsoniere in Bucuresti pe care sa o inchiriem. Lucrul acesta nu se poate intampla acum deoarece ar insemna sa facem un alt credit si, sincer, deocamdata vrem sa respiram putin si sa nu auzim de banci, chiar daca dobanda pe care am plati-o bancii ar fi mai mica decat randamentul pe care l-am avea daca am inchiria. 

Fondurile mutuale administrate activ, pensia pilon 3 si asigurarile unit linked au trecut si ele prin vizor, dar am zis pas deoarece comisioanele percepute sunt foarte mari, iar randamentele foarte mici.

Alte doua optiuni la care ne-am gandit au fost investitiile pe bursa in fonduri index si investitiile P2P. Riscante amandoua, dar cartile citite ne-au pregatit si sper ca atunci cand se vor ivi si pierderi sa gandim limpede si sa actionam logic. Si despre asta vom vorbi alta data.

Dintre cele doua, cele mai simple in viziunea mea au fost investitiile P2P (peer to peer). Bineinteles, totul prin platformele P2P disponibile.

Asa ca in prag de an 2019 am inceput sa investim. Sumele investite sunt mici. Practic investim tot ce ne ramane necheltuit la final luna.

Data viitoare voi face prima intrare in jurnal cu investitiile facute, asa ca daca esti interesat, ramai aproape.

euinvestesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: