O lume noua

Dupa cum spuneam in prima postare de pe blog, in primavara anului 2018 am descoperit ce insemna Finante personale si Investititii. Totul a inceput cu niste postari pe Twitter, iar de la postari am inceput sa ajung pe bloguri si la cartile din domeniu. Eu pe Twitter nu urmaream, si nici acum nu cred ca am prea multi romani, decat persoane din afara Romaniei, in special din USA. Bineinteles, avem si in Romania bloggeri buni in acest domeniu, dar mult mai putini. La acea vreme credeam ca in Romania, din cauza saraciei, nu exista informatii despre finante personale si investitii. Am ramas placut surprins prin toamna anului 2018 ca exista si la noi aceasta nisa, iar putinii bloggeri care sunt aici scriu bine si sunt documentati. Pentru mine unii dintre ei sunt chiar avansati si mai am multe de invatat ca sa ii pot intelege perfect.

Asa ca iata-ma in vacanta de vara, la soare in Grecia, cu telefonul si kindle-ul incarcate de carti, audio si text. Am momente cand prefer sa ascult cartile, de exemplu cand ma plimb pe jos sau sunt la volan, dar am si momente cand citesc de pe Kindle. Trebuie sa mentionez ca majoritatea cartilor ascultate/citite au fost in engleza. Le-am gasit mult mai usor si imi place sa cred ca asa pot invata engleza mai bine.

Prima carte ascultata a fost cartea lui Ramit Sethi I Will Teach You To Be Rich. Pe langa multe informatii interesante, dar valabile doar pentru americani, am descoperit si sfaturi valabile pentru mine. Multe informatii despre cartile de credit, despre cum sa iti negociezi abonamentele la utilitati, cum sa reduci cheltuilelile ca la sfarsit de luna sa iti ramana o parte din salariu si cum sa investesti. Este o carte pe care am citit-o cu placere in vreo doua-trei zile. O gasiti, tot in engleza, si la Elefant.ro.

In august 2018 inca mai aveam de platit pentru apartamentul nostru inca vreo 7 ani. Nu era rau, pentru ca facusem un credit pe 20 de ani la sfarsitul lui 2014, iar dupa nici 4 ani reusisem sa platim in avans reducand destul de bine perioada creditului. In cartea lui Ramit Sethi se vorbeste si despre drumul spre Independenta Financiara, iar pentru a ajunge la ea unul dintre pasi este achitarea datoriilor. Orice ban economisit merge la achitarea ratelor de la cardul de credit, achitarea imprumuturilor de la familie si prieteni, achitarea ratelor la casa, etc.

Pentru ca romanul se bazeaza mereu ca “ce e-n mana nu-i minciuna”, am fost educati sa avem propria noastra casa. Aici este o intreaga discutie, daca e bine sa faci credit pe 30 de ani, sau mai convenabil e sa stai in chirie. In cazul nostru, al meu si al sotiei mele, am constatat ca ratele pentru apartament ne-au facut mult mai ordonati si ne-au responsabilizat. Tinta noastra a fost sa luam un credit pe 20 de ani pe care sa il platim in 5 ani.

Dupa concediul din vara lui 2018 am ajuns acasa si am facut plan. Am spus ca vrem sa remuntam la cartile de credit, care in Romania nu ofera cine stie ce avantaje, spre deosebire de USA. Zis si facut. In doua luni am achitat cardul de credit. Dar asta nu a fost tot. Am vrut sa terminam si cu apartamentul in cei 5 ani stabiliti de noi la inceputul creditului. Ca sa nu mai lungesc povestea, prin munca multa, disciplina, dar si cu ajutorul parintilor, iata-ne la inceput de 2019 fara datorii la banca.

A fost greu? A fost! A fost multa munca, oboseala, suparari…dar cand ne uitam inapoi suntem fericiti.

Din 2019 incepem investitiile, ramai aproape! Lista cartilor citite va continua cu postari din cand in cand, probabil mai mult in weekend, sau cine stie, mai des.


euinvestesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
%d bloggers like this: